SON DAKİKA

Ajans13 Haber
Reklam Alanı

Birinci Dünya Savaşının 100. Yılı Sempozyumu Başladı

Birinci Dünya Savaşının 100. Yılı Sempozyumu Başladı
Bu haber 14 Ekim 2014 - 21:12 'de eklendi ve 470 kez görüntülendi.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından organizasyon komitesi adına konuşan Yürütme Kurulu Başkanı Prof. Dr. İbrahim Kavaz, Birinci Dünya Savaşı’nın bu coğrafyada yaşayan insanları doğrudan veya dolaylı yoldan etkilediğini belirtti. Prof. Dr. İbrahim Kavaz; “Birinci Dünya Savaşı, dünya tarihinin önemli bir dönüm noktasını teşkil etmektedir. Savaşlar, dünyada milletlerin geçmişlerindeki dramatik olayları yansıtan, içerisinde her türlü acı ve sıkıntının bulunduğu felaketlerin ortak acısı olmuştur. Ülkeleri ve milletleri perişan eden savaşların bedelini ise siviller, özellikle kadınlar ve çocuklar ödemiştir” dedi. Birinci dünya Savaşı’nın en büyük mağdurunun Osmanlı Devleti ve bu coğrafyada yaşayan bizim insanlarımız olduğunu belirten Prof. Dr. Kavaz; “Bugün sözde özgürlükler adına savaş çığırtkanlıkları yapan, çağdaş dünyanın batılı ülkeleri barış, özgürlük ve demokrasiyi kurmak için koruma ideali ile yola çıktıklarını iddia etseler bile, 3. dünya adını verdikleri bu coğrafyada sadece kanı, gözyaşını, sivillerin felaket ve sefaletlerini arttırmaktan başka bir şey yapmamışlardır” dedi. Prof. Dr. Kavaz; “Birinci Dünya Savaşı’nın 100. yılında tarihi yazanlar tarihi yapanları ve geçmişte yaşananları bize anlatacakları için kendilerine teşekkür ediyorum” dedi.

Üniversite ve araştırma kurumlarının Birinci Dünya Savaşının 100. yıldönümünde bilimsel toplantılar düzenlediğini belirten Türk Tarih Kurumu Başkan Vekili Prof. Dr. Mehmet Ali Beyhan, 20. yüzyılda insanoğlunun sebep olduğu en büyük felaketlerden biri olan bu savaşın bilim insanları tarafından muhtelif yönleriyle ele alındığını vurguladı. Prof. Dr. Beyhan; “İlmi toplantıların amacı, tertip edildiği konu ve alanla ilgili yeni bilgiler üretmek, bilinen bilgilerde varsa yanlışları düzeltmek, yeni belgeler ve bulgular ışığında mevcut bilgileri genişletmek, alanla ilgili problemlerin çözümüne katkı sunmaktır. Bu çerçevede katılımcılarımızın birikimi ve perspektifleriyle bu sempozyumun amacına ulaşması için büyük bir katkı sağlayacaktır” dedi.

Rektör Prof. Dr. Mahmut Doğru; “Bulunduğumuz coğrafya Birinci Dünya Savaşı’nda önemli derecede etkilenen bölgelerin başında gelmektedir. Aradan 100 yıl geçmesine rağmen içinde bulunduğumuz coğrafyanın istikrarı istenilen düzeyi yakaladığını hala gönül rahatlığıyla söylemek mümkün görülmemektedir. Bu nedenle coğrafyamızın siyasi tarihini iyi bilerek ve onu detaylı olarak irdelemek ve gelecek için dersler çıkarmak zorundayız. Üniversitemiz, bu bilinçle coğrafyamızda geçmiş önemli olayların irdelenmesi için siz değerli bilim insanlarının sosyal sorumluluk çalışmaları çerçevesinde burada ağırlamaktan mutluluk duymaktadır. Yaptığımız bu tür organizasyonlarla özellikle bölgemizin tarihsel değeri ve önemini dünyaya tanıtmayı amaçlıyoruz” dedi.

Vali Orhan Öztürk; “Aradan 100 yıl geçti ve Birinci Dünya Savaşı’nda 20 milyon civarında insan hayatını kaybetti. Savaşın en büyük mağduru ise Osmanlı Devleti olmuştur. Savaş esnasında Balkanlardan ve Kafkaslardan milyonlarca kardeşimiz yerinden yurdundan sökülürcesine göç etmek ve Anadolu’ya sığınmak durumda kaldı. Bu göçler nedeniyle Anadolu etnik zenginliğe ve kimliğe sahip bir coğrafya haline geldi” dedi. Tarihi biz yaşanmış olayları öğrenmek için değil geleceğe yön vermek ve geleceği yeniden kurgulamak için yeniden ele almamız gerektiğini düşünüyorum. Çünkü geçmiş acıları yaşamanın onları tekrar tazelemenin bize getireceği çok fazla bir şey yok ama geçmişin acılarından örnek alarak benzer acıların tekerrür etmemeleri için geleceği geçmişin acı tecrübeleri ışığı altında yeniden koordine etme durumundayız” dedi.

Prof. Dr. Musa Qasımlı, Prof. Dr. Nuri Köstüklü, Prof. Dr. Necmettin Alkan ve Prof. Dr. Hasan Babacan’ın yönettiği oturumlarda Birinci Dünya Savaşı her yönüyle ele alınıp değerlendirildi.

İlk gün programı, oturumların ardından yapılan tartışmalarla sona erdi.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA