SON DAKİKA

Ajans13 Haber
Reklam Alanı

İhtiyaç Sebebiyle Tahliye Davası

İhtiyaç Sebebiyle Tahliye Davası
Bu haber 23 Nisan 2023 - 11:43 'de eklendi ve 171 kez görüntülendi.

İhtiyaç nedeniyle tahliye davası pratikte en çok tercih edilen ve tahliye davalarındaki en seri şekilde neticeye varan dava türüdür. İhtiyaç nedeniyle tahliye davası TBK’nın ilgili maddelerinde ayrıntılı bir şekilde açıklanmıştır. Yazımızda hangi koşulların ihtiyaç nedeniyle tahliye davasının konusunu oluşturacağına yasa ve ilgili Yargıtay kararları ışığında açıklayacağız. Kiracı tahliyesi – kiracıyı çıkarma adli makalemizi okumak için tıklayabilirsiniz.

İhtiyaç Nedeniyle Tahliye Davası Nedir?

İhtiyaç nedeniyle tahliye davası kira kontratını yapan ilk mülk sahibi ile kira kontratı devam ederken taşınmazın el değiştirmesi ile yeni malikin gereksinimi olarak iki başlıkta incelememiz gerekmektedir.

Öncelikle açıklamamız gereken husus, kiraya veren kira kontratı devam ederken mecura kendisinin, eşinin, üstsoyunun ve altsoyunun ya da yasal olarak bakmakla yükümlü olduğu kişilerin konut, işyeri ihtiyaçları olabilir. Bu ihtiyaç sebebiyle yukarıda sayılan kişilerin bu mülkü kullanma zorunluluğu doğuyorsa kiracının konuttan tahliyesi gerekmektedir. Bu durumda kiralayanın ihtiyaç nedeniyle tahliye davasını ikame etmesi gerekmektedir.

İkinci olarak değinmemiz gereken husus, ev içinde kiracı var iken el değiştirmiş olabilir ve yeni malikin konuta ihtiyacı olabilir. Yeni Ev Sahibi Kiracıyı Çıkarabilir Mi? adlı makalemizi okuyabilirsiniz. Yukarıda da açıkladığımız üzere ihtiyaç nedeniyle tahliye davası ikame edilebilmesi için yeni malikin de ihtiyacının samimi ve geçerli bir ihtiyaç olması gerekmektedir. Samimi ve somut bir ihtiyaçtan anlaşılması gereken ise eski malikin ihtiyaç nedeniyle tahliye davasında olduğu gibi kendisine, eşine, altsoyuna ve üstsoyuna ya da kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu kişilerin bu konuta veyahut işyerine ihtiyaçları olması ve ihtiyaç sonucunda da taşınmazı kullanmak zorunda olması gerekmektedir. Bu durum söz konusu ise yeni malik ihtiyaç nedeniyle tahliye davası açmalıdır.

Yeni Malikin İhtiyaç Nedeniyle Tahliye Davası Açması

Yeni malikin ihtiyaç nedeniyle tahliye davasının koşulları bakımından eski malikten farklı ek olarak birtakım başvuracağı yollar söz konusudur. Yeni malik evi satın aldıktan sonra bir ay içinde yazılı olarak bildirimde bulunmalı, eve kendi ihtiyacı olduğunu bir ihtarname ile kiracıya bildirmelidir. Bu ihtar çekildiği takdirde ev sahibi 6 ay sonra kiracının tahliyesi için bir dava açabilir. Bu bir aylık sürede ihtarname çekilmediği takdirde kira sözleşmesini aynı şartlarda üstlenmiş olur.

Kiralayanın Konut İhtiyacının Olduğunun Kabul Edildiği Bazı Haller

  • Kiraya verenin kirada oturması
  • Kiraya verenin bir yakını ile birlikte yakınına ait konutta oturması
  • Kendine ait mülkte oturmakta olan kiraya veren haklı nedenlerle kiralanan da oturmak istemesi. Örneği sağlık problemi kiraladığı konuta taşınmasını gerektirebilir, kiraya verenin oturduğu konut nitelik itibariyle konut ihtiyacını karşılamıyor olabilir.
  • Kiralanan ekonomik açıdan daha elverişli olması. Örneğin kiralanan yakıt ve temel gideler açısından daha az masraflıdır.
  • Kiraya verenin evlenmek üzere olması nedeniyle kiraya verilen konutta oturmak istemesi
  • Kiralanan konutun kiraya verenin çalıştığı işyerine veya çocuklarının okuluna yakın olması nedeniyle kiralananda oturmak istemesi

Tahliye Davasında Görevli Ve Yetkili Mahkeme Neresidir?

İhtiyaç nedeniyle tahliye davalarında yetkili ve görevli mahkeme de kanun ile düzenlenmiştir. Kiralayan dava açmak için dilekçe yazmalı akabinde tahliye davasında yetkili ve görevli mahkemeye dilekçesini ibraz etmelidir. Görev yönünden Sulh Hukuk Mahkemesi, yetki yönünden ise kiralanan taşınmazın bulunduğu yer mahkemesi tahliye davalarında görevli ve yetkilidir. Dava i görev ve yetkiye son derece dikkat edilmesi gerekmektedir. Bu sebeple her türlü bilgiye https://www.istanbulavukatim.com/ linkinden iletişim kurarak ulaşabilirsiniz.

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA